Jämställdhet
- ett känsligt ämne, eller?
Att vi är olika, rent fysiskt, förnekar väl ingen. Men om vi värderar, bemöter och behandlar människor olika på grund av det kön vi råkat födas med, så får det konsekvenser. Inte bara för den enskilde individen, utan för arbetslivet och hela samhället. Vi får två läger - ett typiskt kvinnligt och ett typiskt manligt.
Tänker och beter sig kvinnor och män olika? Vad är det t ex vi censurerar, alltså förnekar och inte riktigt vill kännas vid? Så här skriver Claes Janssen i sin bok Förändringens fyra rum
"Män censurerar allt som kan uppfattas som svaghet. Tvivel, känslighet, beroende, osäkerhet, underlägsenhet, alla känslor av att inte ha "läget under kontroll". Kvinnor censurerar kompetens, ilska, oberoende, lust, vilja - med ett ord styrka".
För hälften av mänskligheten är det uppenbarligen inte ok att visa svaghet. Och för den andra hälften gäller det att till varje pris dölja sin styrka.
Den första frågan många nyblivna föräldrar får är - Vad blev det? Tydligen en avgörande fråga för att omgivningen ska kunna starta processen att göra kön. Alltså se till att den lilla nyfödda blir en "riktig" flicka/pojke, kvinna/man, gumma/gubbe!
Varför Jämställdhetsbarometern?
Genom att använda Jämställdhetsbarometern får man fram data om bl a:
- Klimatet i organisationen när det gäller jämställdhet.
- Organisationens beredskap att jobba effektivt med jämställdhet.
- Graden av motstånd mot att arbeta med jämställdhet.
- Förmågan att bli framgångsrik i jämställdhetsarbetet.
- Behov inför utvecklingsarbete med jämställdhet i fokus.
- Vilka frågeställningar ett utvecklingsarbete främst bör utgå ifrån.